Aanraders

Je kan bij De Zandberg ook genieten van de echte steppegras.

Lees meer...

Ken je onze dagmenu's ? Lees meer...

Of wil je lekker eten voor een vaste prijs ? Lees meer...

Meeneem- en afhaalgerechten.

Download hier onze meeneemkaart in Adobe pdf formaat. Je vind er ook een bon op terug voor onze
aktie 2 halen=1 betalen

Geschiedenis
Heel lang geleden, voor de jaren 1700, stond er al een kapelleke op de Zandberg.
De Zandberg ook Huypensberg genoemd, was destijds een hele heuvel die het omliggende landschap beheerste.
De bedevaarders op weg naar Scherpenheuvel, die op de heuveltop bij het kapelleke even verpoosden, konden bij helder weer het doel van hun tocht ontwaren: de toren van de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw.

In die tijd voerde Veldmaarschalk Prins Jan Philips Eugeen de Merode een aantal grote werken uit.  Verschillende dreven werden rondom Westerlo aangelegd.

De werken aan de Zammelse Dreef werden in 1711 beëndigd.
Van Huypensberg was veel grond afgenomen om de aanleg en de aanplantingen mogelijk te maken.

In 1747 werd een nieuw kapelleke opgetrokken, ongeveer op de plaats waar het vorige had gestaan.  Er prijkte een prachtig in hout uitgesneden Onze-Lieve-Vrouwenbeeldje in een eveneens met houtsnijwerk versierd altaar.

Maar de tand des tijds deed zijn werk.  Begin de jaren negentig besloot de geburenvereniging " De Vrienden van de Zandberg" daar iets aan te doen en konden van het Westelse gemeentebestuur welwillende medewerking en financiële steun bekomen.  Bij nader onderzoek bleek het bouwwerkje té bouwvallig, zodat besloten werd een geheel nieuw heiligdom op te trekken.

Ook nu nog is het aangenaam verpozen op de Zandberg.  Bij een fris biertje of een lekkere tas koffie al of niet met een hapje gaande van broodje, pasta of "Steppegras" in onze gezellig Brasserie/Hotel waar het in de zomer heerlijk genieten is op het terras.
Laatst aangepast op dinsdag, 29 maart 2011 07:17